Nieuws

Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem!

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit.

De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen.

Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. Bouw jij mee aan ons Brabants voedselsysteem?

De Voedsel1000 gaat van start op dinsdag 19 februari 2019 van 14.00 -20.00 uur in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Meld je hier aan!

Eerste informatieavond Herenboeren een succes

Herenboeren Hart van Brabant wil een goed georganiseerde boerderij opzetten, waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

De komende tijd organiseert Herenboeren Hart van Brabant een aantal informatieavonden voor geïnteresseerden in Tilburg en de omliggende dorpen. Op deze avonden wordt het concept van een herenboerderij uitgelegd.

Ga verder met “Eerste informatieavond Herenboeren een succes” lezen

Overschotten gebruikt op De Nieuwste School

Van 22 oktober tot en met 16 november wordt er op De Nieuwste School  gebruik gemaakt van overschotten van Groente&Fruit Gewoon Vers Aabe, Meesterbakker van Iersel Aabe en de PLUS supermarkt van de Besterdring. Van het brood worden tosti’s gemaakt, groenten worden in een soep verwerkt en van het fruit worden o.a. een appel-peer crumble en smoothies gemaakt. Het werk wordt gedaan door kok Roel en een groep van zes enthousiaste leerlingen. Het eten is in de grote pauze te koop voor de 750 leerlingen die De Nieuwste School heeft. Het projectteam gaat ook bij de 1een 2ejaars in de klassen vertellen over voedselverspilling.

Deze activiteit worden uitgevoerd in samenwerking met Bureau Ver(?)antwoord. Dit Bureau heeft van de gemeente Tilburg een subsidie ontvangen vanuit het programma Een Wereld te Winnenvoor het vragen van aandacht voor voedselverspilling en het daadwerkelijk verminderen van de verspilling bij huishoudens in Tilburg.  

Meer informatie over deze activiteit is te verkrijgen bij Jan Vugts van Bureau Ver(?)antwoord (jan@bureauverantwoord.nlof 06-17094047)

Een smakelijke herfst in, met het Naar buiten! magazine

Deze week zijn er 15.000 exemplaren van de 4e editie van het Naar buiten! magazine verspreid onder leerlingen in het primair onderwijs in de gemeente Tilburg. Een bonte verzameling tips, weetjes en activiteiten in de regio op het gebied van eten, de herfst, sporten en andere gezonde zaken. Doordat Brabant dit jaar de gastronomische hoofdstad van Europa is, werd het hoofdthema ‘eten dat bewust wordt gemaakt, verwerkt en gegeten’. De directies van basisscholen konden de magazines weer gratis bestellen. 

Ga verder met “Een smakelijke herfst in, met het Naar buiten! magazine” lezen

World = U Foodtour

Meer dan 7 miljard mensen bevolken onze aarde. Bijna een miljard van hen is ondervoed. En de wereldbevolking stijgt in rap tempo. In 2050 zullen we de aarde delen met ruim 9 miljard andere wereldbewoners. En als de aarde blijft opwarmen komen schoon water en vruchtbare akkergronden nog meer onder druk te staan.

Hoe kunnen we bouwen aan duurzame voedselketens? Welke slimme technologische oplossingen en innovaties komen daarbij van pas? En welke rol kun jij als consument spelen om de druk op de voedselketen te verlagen?

De WORLD=U Food Tour
Op bovenstaande vragen wordt uitvoerig ingezoomd tijdens de Food Tour die begint bij een bank bij jou in de buurt. Tijdens een aantal dialoogsessies waarin je jouw ervaringen bundelt met die van andere deelnemers, kom je tot oplossingen voor voedselverspilling, voedselschaarste, duurzame landbouw. Rabobank experts en ondernemers op het gebied van voedsel en landbouw staan je bij met advies óf vragen misschien juist jouw advies voor hun businesscases. Aan het einde van de Food Tour zet je je plannen om in actie!

Inschrijven voor dit project is helaas niet meer mogelijk.

Tilburg lanceert online platform met circulaire producten

Waar zitten tweedehands kledingwinkels in Tilburg? Waar kunnen inwoners terecht voor fietsreparaties? Bij welke kringloop kan je gebruikte meubels of kleding inleveren? Kan je in Tilburg een auto huren of een fiets leasen? Is er een stadstuin in de buurt? Hoe kan je spullen of klusjes delen met buren? Waar kan je lokale groenten kopen, duurzame koffie drinken of biologisch lunchen? En welke bedrijven of initiatieven bieden nog meer circulaire producten en diensten aan?

Deze vragen zijn vanaf nu verleden tijd in Tilburg, want dit wordt allemaal zichtbaar op het nieuwe online platform www.TilburgCirculair.nl, dat op donderdag 4 oktober wordt gelanceerd tijdens de opening van zusterinitiatief 013Circles.

Tweedehands, hergebruik, delen, lenen en huren
Tilburg Circulair is het platform waarop particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven circulaire én duurzame producten, diensten, projecten en evenementen uit Tilburg kunnen vinden. Vanuit maatschappelijk oogpunt wordt het steeds belangrijker dat we op een duurzamere manier gaan produceren en consumeren, en dat we minder in de afvalcontainer gooien wanneer we het niet meer nodig hebben. Sterker nog, we hoeven spullen en producten niet altijd nieuw te kopen, we kunnen ze ook hergebruiken, recyclen, delen, lenen, huren of ruilen. Als we dat doen, dan bewegen we richting een circulaire economie: een economisch systeem dat de herbruikbaarheid van grondstoffen en producten maximaliseert en waardevernietiging minimaliseert.

Via de nieuwe website krijgt iedereen in en buiten Tilburg toegang tot een aanbod van talrijke duurzame diensten en producten van Tilburgse bedrijven en organisaties. Dit maakt het tevens een uniek project op gemeentelijk niveau in Nederland.

Circulaire koplopers in Tilburg
Bedrijven en (non-profit) organisaties uit Tilburg die circulair actief zijn kunnen het platform gebruiken om zichzelf en hun circulaire producten, diensten en projecten zichtbaar en toegankelijk te maken voor iedereen in Tilburg en daarbuiten. Een aantal koplopers zijn al zichtbaar op het platform. Zo vind je er Tante Pollewop die o.a. tweedehands trouwjurken verkoopt en verhuurt, kan je bij Peerke gebruikte meubels kopen of pimpen, biedt King’s Tailor de mogelijkheid om je kleding te repareren en kan je spullen of klusjes delen via TilburgDeelt.

Lokale brouwerij Kraftbier brengt dagelijks het biermost (resten van de bierproductie) naar een Tilburgs recyclebedrijf die er weer biogas van maakt. Het bedrijf elho, fabrikant van kunststof plantenpotten, heeft een eigen windmolen om energie op te wekken en produceert gieters van oude wasmiddelflessen. Ondernemers op bedrijvenpark Vossenberg kunnen bedrijfsmiddelen en diensten delen via Parksharing. Je oude trui wordt een nieuwe trui via het ‘Sweater to Sweater’ project van Wolkat en wist je dat Zuiderzwam het koffiedik ophaalt bij horecazaken in de stad en daarop Oesterzwammen kweekt? Die je ook nog eens kan kopen of kan proeven in gerechten bij restaurants in Tilburg?

Initiatiefnemers
Tilburg Circulair is een initiatief van TilburgDeelt, het lokale deelplatform, waarvan Laury Zwart één van de oprichters is: “Ik woon zelf in Tilburg en ik kom in de stad steeds meer mooie initiatieven en bedrijven tegen die bezig zijn met duurzaamheid, hergebruik van spullen, minder verspilling en het lokaal produceren van voedingsmiddelen. Ze zijn alleen vaak niet zichtbaar voor inwoners. Met Tilburg Circulair willen we ervoor zorgen dat al deze circulaire initiatieven zichtbaar worden op één plek en dat inwoners er ook écht meer gebruik van kunnen gaan maken.”

Wethouder (circulaire) economie van de Gemeente Tilburg, Berend de Vries, opent donderdag 4 oktober 013Circles en lanceert het platform Tilburg Circulair: “We vinden het als gemeente belangrijk om onze inwoners en bedrijven te stimuleren om op een duurzame manier te consumeren en te ondernemen. Gedachtegoed van een circulaire economie begint vaak klein en zowel 013Circles als Tilburg Circulair zijn daar goede voorbeelden van. We ondersteunen dan ook graag de mensen in de stad die het initiatief nemen om op deze duurzame manier aan de economie bij te dragen.”

Meedoen?
Ben je benieuwd welke duurzame producten en diensten er nog meer te vinden zijn in Tilburg? Kijk op www.TilburgCirculair.nl. Wil je als bedrijf ook koploper worden en jouw circulaire producten of diensten zichtbaar maken op het platform? Kijk dan op de website voor de mogelijkheden of neem contact op via info@tilburgcirculair.nl.