Nieuws

Tilburg gaat aan tafel voor de voedselbank

In het kader van Tilburg Geeft verzorgen op maandag 21 oktober zes Tilburgse chefs een mooi diner met bijpassende wijnen, en entertainment in het Koning Willem II stadion.

De opbrengst van dit diner gaat naar de Tilburgse voedselbank. De voedselbank schaft met dat geld vervolgens droogwaren zoals pasta, koffie en rijst aan. Producten die normaal gesproken niet vaak in de voedselpakketten zitten.

Deze restaurants nemen deel:

  • La Nouvelle Auberge
  • Restaurant Kok Verhoeven
  • Restaurant Monarh
  • Restaurant Taste!
  • Restaurant De Houtloods
  • Hofstede de Blaak
    en
  • Cake 5 Exclusive Cakes

Voor maar liefst € 89,95 per persoon ben je de hele avond voorzien van eten, drinken en entertainment én draag je ook nog eens bij aan een socialer Tilburg.

Meedoen? Meld je aan via de site van Tilburg Geeft.

Tilburgs bier van de bij

Hij is er weer! De ‘boekweit-tripple’ van stadsimkerij Beezzzz. Elk jaar zaait stadsimker Marcel Horck enkele hectares met boekweit voor zijn bijen. Het bloeiende witte boekweit-bloempje dient in augustus en september als laatste voedsel voor de bijen. Daarna wordt het zaad geoogst. Een deel van het (pseudo-)graan wordt op de molen in Oisterwijk gemalen en gebruikt voor het brouwen van Beezzzz’ boekweit-tripple.

Zin in een boekweit-biertje? E-mail de Tilburgse stadsimkerij Beezzzz.

Tilburgers praten over eten aan de SmaakTafels

De LocHal is al vaker de locatie geweest van innovatieve evenementen en introducties. Op vrijdag 1 november wordt daar een nieuwe primeur aan toegevoegd. Dan presenteren FoodLab (van Bibliotheek Midden Brabant), en stichting VoedSpoor de eerste ronde tafelgesprekken over eten en eetgedrag onder de titel SmaakTafels. Om de dialoog op gang te brengen worden hapjes geserveerd die uitnodigen tot smakelijke gesprekken.

Opzet is om voor de organisatie van de SmaakTafels structureel samen te werken met studenten van De Rooi Pannen, om toerbeurt bijgestaan door een chefkok vanuit ons platform. De eerste SmaakTafel zullen studenten van De Rooi Pannen worden begeleid door chefkok Ralph Blaakenburg van Auberge du Bonheur.  

Eten maakt de tong los

De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over eten en voedingskeuzes. We gaan het hebben over smaakmakers en smaakverschillen, over eten van thuis en ver weg, over rituelen en gebruiken, over eten van vroeger en nu, over gezond en gemak, over voeding en cultuur, over eten met kinderen, eten als noodzaak en eten als avontuur. 

Gezonde stad, gezonde bewoners 

SmaakTafels is de opmaat voor een breder onderzoek ‘Wat eet Tilburg’, waarmee Tilburg als eerste stad van Nederland een beeld krijgt van het eetgedrag van haar inwoners. De bevindingen uit ‘SmaakTafels en Wat eet Tilburg’ hebben samen met de realisatie van een concreet VoedSpoor tot doel om de bewustwording rond gezond eten te versterken en keuzes en gedrag positief te beïnvloeden. 

Brede betrokkenheid

Na de start in de LocHal willen de initiatiefnemers de SmaakTafels voortzetten in buurtcentra van verschillende wijken, waardoor een diversiteit aan mensen wordt betrokken en de opgehaalde bevindingen zo veel mogelijk een representatief beeld geven. De organisatie zoekt nog naar partners met mooie biologische producten en kruiden voor de SmaakTafels.

De partijen die in dit persbericht worden genoemd, nemen allen deel aan het platform 013Food, een netwerk van bevlogen mensen, die met elkaar voeding willen geven aan duurzaam leven in de regio Tilburg. 

Meedoen? Meld je aan!
Deelname aan SmaakTafels is uitsluitend na aanmelding via https://www.bibliotheekmb.nl/contact.html

De gesprekken zullen tussen 15.00 en 17.00 uur in twee rondes plaatsvinden. Er zijn maximaal 2 x 10 plaatsen beschikbaar.  

Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem!

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit.

De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen.

Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. Bouw jij mee aan ons Brabants voedselsysteem?

De Voedsel1000 gaat van start op dinsdag 19 februari 2019 van 14.00 -20.00 uur in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Meld je hier aan!

Eerste informatieavond Herenboeren een succes

Herenboeren Hart van Brabant wil een goed georganiseerde boerderij opzetten, waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

De komende tijd organiseert Herenboeren Hart van Brabant een aantal informatieavonden voor geïnteresseerden in Tilburg en de omliggende dorpen. Op deze avonden wordt het concept van een herenboerderij uitgelegd.

Ga verder met “Eerste informatieavond Herenboeren een succes” lezen