Nieuws

Bouw mee aan ons Brabants voedselsysteem!

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit.

De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem? Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen.

Daarom organiseert de provincie Noord-Brabant een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gaan Brabanders met elkaar in gesprek over deze uitdagingen. Samen proberen we tot oplossingen te komen die we vaststellen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. Bouw jij mee aan ons Brabants voedselsysteem?

De Voedsel1000 gaat van start op dinsdag 19 februari 2019 van 14.00 -20.00 uur in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Meld je hier aan!

Eerste informatieavond Herenboeren een succes

Herenboeren Hart van Brabant wil een goed georganiseerde boerderij opzetten, waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

De komende tijd organiseert Herenboeren Hart van Brabant een aantal informatieavonden voor geïnteresseerden in Tilburg en de omliggende dorpen. Op deze avonden wordt het concept van een herenboerderij uitgelegd.

Ga verder met “Eerste informatieavond Herenboeren een succes” lezen

Overschotten gebruikt op De Nieuwste School

Van 22 oktober tot en met 16 november wordt er op De Nieuwste School  gebruik gemaakt van overschotten van Groente&Fruit Gewoon Vers Aabe, Meesterbakker van Iersel Aabe en de PLUS supermarkt van de Besterdring. Van het brood worden tosti’s gemaakt, groenten worden in een soep verwerkt en van het fruit worden o.a. een appel-peer crumble en smoothies gemaakt. Het werk wordt gedaan door kok Roel en een groep van zes enthousiaste leerlingen. Het eten is in de grote pauze te koop voor de 750 leerlingen die De Nieuwste School heeft. Het projectteam gaat ook bij de 1een 2ejaars in de klassen vertellen over voedselverspilling.

Deze activiteit worden uitgevoerd in samenwerking met Bureau Ver(?)antwoord. Dit Bureau heeft van de gemeente Tilburg een subsidie ontvangen vanuit het programma Een Wereld te Winnenvoor het vragen van aandacht voor voedselverspilling en het daadwerkelijk verminderen van de verspilling bij huishoudens in Tilburg.  

Meer informatie over deze activiteit is te verkrijgen bij Jan Vugts van Bureau Ver(?)antwoord (jan@bureauverantwoord.nlof 06-17094047)

Een smakelijke herfst in, met het Naar buiten! magazine

Deze week zijn er 15.000 exemplaren van de 4e editie van het Naar buiten! magazine verspreid onder leerlingen in het primair onderwijs in de gemeente Tilburg. Een bonte verzameling tips, weetjes en activiteiten in de regio op het gebied van eten, de herfst, sporten en andere gezonde zaken. Doordat Brabant dit jaar de gastronomische hoofdstad van Europa is, werd het hoofdthema ‘eten dat bewust wordt gemaakt, verwerkt en gegeten’. De directies van basisscholen konden de magazines weer gratis bestellen. 

Ga verder met “Een smakelijke herfst in, met het Naar buiten! magazine” lezen

World = U Foodtour

Meer dan 7 miljard mensen bevolken onze aarde. Bijna een miljard van hen is ondervoed. En de wereldbevolking stijgt in rap tempo. In 2050 zullen we de aarde delen met ruim 9 miljard andere wereldbewoners. En als de aarde blijft opwarmen komen schoon water en vruchtbare akkergronden nog meer onder druk te staan.

Hoe kunnen we bouwen aan duurzame voedselketens? Welke slimme technologische oplossingen en innovaties komen daarbij van pas? En welke rol kun jij als consument spelen om de druk op de voedselketen te verlagen?

De WORLD=U Food Tour
Op bovenstaande vragen wordt uitvoerig ingezoomd tijdens de Food Tour die begint bij een bank bij jou in de buurt. Tijdens een aantal dialoogsessies waarin je jouw ervaringen bundelt met die van andere deelnemers, kom je tot oplossingen voor voedselverspilling, voedselschaarste, duurzame landbouw. Rabobank experts en ondernemers op het gebied van voedsel en landbouw staan je bij met advies óf vragen misschien juist jouw advies voor hun businesscases. Aan het einde van de Food Tour zet je je plannen om in actie!

Inschrijven voor dit project is helaas niet meer mogelijk.